Followers

28 December 2009

~KEK COKLAT~

Bahan base (boleh juga jika nak gantikan dengan kek span vanilla nipis)



200 gm biskut cheese cracker (hancurkan)


3 s/b butter


2 s/b madu


Bahan Keju:


250 gm keju krim Philidephia


60 gm butter


100 gm gula perang


3 kuning telur


1 sudu kecil esen vanilla


3 sudu besar fresh atau whipping cream


1 sudu besar tepung gandum


2 sudu besar serbuk coklat


3 biji putih telur (pukul sehingga gebu dan menjadi ringan)


Cara membuatnya:


1. Gaulkan semua bahan base dan tekan dalam acuan/loyang yg telah disapukan majerin.


2. Bakarkan dalam oven pada suhu 170'C selama 10 minit.


3. Campurkan krim keju, butter dan gula. Pukul sehingga gebu.


4. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.


5. Masukkan esen vanila dan kacau.


6. Masukkan fresh atau whipping creanm dan kacau rata.


7. Masukkan tepung gandun dan serbuk coklat berselang seli dengan putih telur yg telah dipukul. Kacau rata.


8. Masukkan dalam acuan yg ada base dan bakar pada suhu 150'C selama 60 minit.


9. Bila telah masak, biarkan dalam oven sehingga sejuk.


10 Keluarkan dari oven dan parutkan kepingan coklat masakan dan potong dengan pisau yg telah dipanaskan.

0 ulasan:

link kengkawan

>

HB

 
GADiS iNi. Design by Exotic Mommie. Provided By Free Blogger Templates | Freethemes4all.com
Free Website templatesfreethemes4all.comLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesFree Soccer VideosFree Wordpress ThemesFree Web Templates