Followers

29 April 2011

Picit Jerawat..


alamak geram la..jerawat timbul pulak asl aku piyed je mst jerawat keluar, kompom..!!
uh geram + benggang babe..!!! mak aku selalu pesan E.C.A.. J.A.N.G.A.N picit J.E.R.A.W.A.T,
kang bila dah berkesan kau menages.. :((

my mom de bagi petua but aku je malas nak ikut.. malas nak tepek² kat muka.. 
sebab aku tawu,aku bukan sorang yang penyaba.. aku tawu nak cepat hilang je..
bila da dapat picit jerawat tuh..ohhh terasa puas.. hikmat nye tak terkata.. 
janji jerawat tak tersentil.. tapi bila tengok kesan parut JERAWAT,
O.M.G  sgt K.E.C.E.W.E dengan kesan nyaa..

NOW Jom tengok cara yang betul untuk kita hapuskan jerawat. 

Langkah 1 –  Cuci tangan!
Sangat-sangat penting untuk kita mencuci tangan. Make sure cuci dengan sabun, bersihkan bawah kuku. Ini untuk elakkan jangkitan dan seterusnya melambatkan proses penyembuhan jerawat.
Langkah 2 – Cuci muka.
Gunakan pencuci muka yang ada bahan antibakteria macam Oxy, Shebamed & etc. Kalau ada mekap, gunakan make up removal dulu, then baru la cuci muka. Kulit muka memang sentiasa ada bakteria (peluh & mekap), kalau tak cuci dulu, and terus picit jerawat, bakteria kat luar tu boleh masuk ke dalam kulit.
Langkah 3 – Scrub kat bahagian jerawat
Letakkan scrub. Urut lembut selama beberapa minit. Ini untuk buang sel kulit mati dan memudahkan keje nak memicit jerawat. Jangan gunakan scrub untuk badan kat muka ya! Kalu malas nak urut, at least biarkan scrub ada kat muka paling singkat 10 minit je.
Langkah 4 – Gunakan sarung tangan.
Please use sarung tangan, sekurang-kurangnya lapik jari dengan tisu atau sapu tangan sebelum nak picit jerawat. Ini untuk mengelakkan kecederaan yang boleh tinggalkan parut. Nak-nak kuku tengah panjang time tu.
Langkah 5 – ‘Mata’ Jerawat
Cari dulu ‘mata’ jerawat. Then, picit dibahagian tepi jerawat tu untuk keluarkan isinya. Urut sikit utk pastikan isinya keluar. Jangan sentuh jerawat tu, kecuali waktu kite nak lapkan isi jerawat yang keluar tu.J angan over picit, nanti akan jadi parut jerawat!
Langkah 6 – Lap
Lapkan toner kat atas jerawat tu, atau boleh jugak gunakan Purifying Lotion untuk mengecutkan jerawat. Memang pedih sikit sebab baru je pecahkan jerawat. Tapi dah kita nak jugak picit hehe..so bersabo je a..hehehe


FrOm

0 ulasan:

link kengkawan

>

HB

 
GADiS iNi. Design by Exotic Mommie. Provided By Free Blogger Templates | Freethemes4all.com
Free Website templatesfreethemes4all.comLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesFree Soccer VideosFree Wordpress ThemesFree Web Templates