Followers

31 December 2009

~WELCOME 2010~


HAPPY NEW YEAR FOR U ALL

arhhh  ag bp jam bp minit bp saat nk msk taun 2010..uyuyuhh cmne perasaan kowg ske x n mst xsaba..heeeheee..bkn pe aku sj je nk story taun baru nie, wlupn nie bkn taun br islam ...erm ase cm nk trun genting je..tp xtawu ag tgk keadaan cmne..kang ttbe ujn xdpt pg..kuikukuiiiii....tp biasenye aku xsmbut pn..aku lpk mcd ke maple ke mkn2..ttbe taun nie ase cm nk smbut je,tp haty n perasaan aku xbmnt lgsg nk sambut .ase cm rimas je rmai2 owg,kang de yg tjerit2 terlolong2 cm owg gile.. tgk owg a, stgh owg ske kn cm 2,enjoy2 katenye bkn slu..cm aku xske enjoy2 cm2..hahaha..pape pn tgk keadaan n mood mlm nie..kalo aku mls nk kua aku dok umh jea tgk konsert dpn tb..kunun2 aku bygkn aku tgk live..hahahaha.....pape pn aku nk wish happy new n samat bercuty kat sume..taun dpn da xbest la cuty bnyk jth ari sbtu..haha..n aku nk say sory la kalo2 de wt slh n slp kat kowg yee,manusia biase la xpenah lari dr kesilapan.. pas 2 aku nk imbas kenangan 2009 aku ske sgt2 taw..heee.
2009

abh,k.lang aku n upik
aku n adek aku
k.lang,upik n mak
ank2 buah
cpong,alg,angh n a.pirul
a.rizal,alog aku n ayie
family ayie
cinta
muah3
heehehee
eca n ayie
nadia n bel
eja n ana
nadia n ros
rehan n alag

29 December 2009

~SELAMAT TINGGAL2009~


Syukur alhamdulilah aku masih bernafas lagi kat muke bumi nie,perjalan aku masih jaoh lagi tok ku truskan,2 pn kalo umur ku masih panjang,n bnyk bnde yg perlu aku blja..arinie mood aku mmg ceria xtawu np,smlm dpt Berita mmg gmbire wt aku , fmly , n ayie jgk..2009 bnyk beri aku pengalaman,pengajaran,petunjuk tuk trus hidup n maju kehadapan,2009 akn wt aku tersunyum n aku xkn lupe 2009 mmg mantap..hanye pada dia aku memohon n meminta, makbulkan doa aku n beri kesihatan yg baek n pjgnkn umur aku n temu kn jodoh yg beriman,baek hati,penyayang n boleh jge aku..aminn!!!!!!!!!

FAMILY
2009 mmg best wt family aku..semua fmly aku d beri kesihatan yg baek..masih d beri ruang tok bernafas kat muke bumi ni,rezeki xpnh putus2, alhamdulilah sykur sgt2..pas 2 pe ag eh,aku dapat ank buah lg abg aku yg 1st dpt baby gul, dowg gmbire sgt2 ank dye sume laki tahun nie d kurniakn baby gul..pas 2 akak aku da temu cinta dye n akn berkahwin xlme ag insyallah bln 2 nie lps raye cine..adek aku lak da abes spm, skg dye xwtpepn dok umh kdg2 wt keje 4time kat hotel 2 pn kalo da function vip je..abg aku no.4 lak tgh tgu kelahiran ank yg ke -3 baby gul jgk,insyallah awal tahun dpn kak ipar aku bersalin, skenye dpt ank buah ramai skg ank buah aku da de 10 org,empayer fmly semakin mengembang..yg aku lak ok je sht,skg tgh nk tambahkn brt bdn je, skg 47kg taget aku 50kg tok tahun hadapan..moge misi aku berjaye..amin!!!! I LOVE MY FAMILY..MUAHHH!!!!

LOVE
2009 mmg best gak wt cinta aku n ayie..xde pape masalah,xde gado2 sumenye ok, saling sayang menyangi, heee..mmg best n mantap, taun dpn nk msk 6 year couple,uhhuu cm xcy je..ase cm br knl je,xpnh ase bowink pn, nk ikutkn umh dala dekat ari2 jmp,tp depan umh aku jea port lpk fmly aku pn ok n senang bangat same ayie..kalo bly dowg nk aku ng ayie cpt2 kawen tp aku n ayie x ready, ag pn aku nk bg akak2 dye sume kawin dlu. moge jodoh dowg cpt la smp..amin2!!!.huu tok fmly ayie dowg pn sume ok n baek la, xpnh de mslh ng dowg pn ok2 je..hepy je..pas2 ayie nk dpt ank buah menjelang 2010 hope xde mslh untuk sis dye melahirkan baby boy yg emsem n cute 1st wt fmly dowg..amin..!!!  I LOVE U..MUAHHH...


FRIENDS
2009 mmg kn wt aku tersenyum je..1st sekian lme aku xjmp2 mber lme akhirnye bln puase tahun nie aku dpt jmp ana,eja.nadiah nawi,nabila,siti,rehan,nadia hussien,azizol,rosmira pas 2 sp ag erk 2 je kot mber2 yg aku dpt jmp after aku pindah nk dekat 4taun kot xjmp..kalo nk ikut kn umh xde la jaoh sume dok lam area selangor je,tp myb sume xde time tok jmp,hee.myb sume da keje n mengejar cite2.. pape pn aku gembire dpt jmp n  tgk dowg berjaye ..bdk kolej yg aku dpt jmp nurul jea,dye pn da kawen abes stdy jodoh dye da smp dlu,n tgh prgnant skg bp bln xigt lak taun dpn kua insan yg baru dlm hidup dye..2 jea artis2 yg sempat aku berjumpe..pape pn..aku gembire dpt jmp dowg..kalo d beri time kite jmp lagi ye kawan2..I MISS U ALL!!!!!


WORKING
2009 eish bnyk kenangan la,nk cite mmg xabes,aku ske 2009..hope tahun2 yg akan dtg lagi best..amin...mengimbas kenangan di PPIBM..uhuu sedeynye nk cite de suke de duke..tp yg bnyknye suke la..yg duke ket je, time keje c2 tiap2 mgu travel,mmg best..plg jaoh aku pg perlis la..mmg best la, time 2 sume stff de,kak ina,kak aini,kak wani,enzaki,enwahab,dr.hafizie bnyk ag la..time 2 enjoy je keje..hehe..tp keje c xlme 6bln je..sedey nye..bos wt pngaii..company terpkse ttp ats mslh xdpt d elakkan pas2 aku tpkse la bnty tp samat dpt gj 1 month time 2 dowg baya.nk ikt kn dowg xnk baya tp en zaki haty d baek baya gj aku gune duet dye sndr...xsmp sbln aku tanam anggur aku dpt keje laen yg dekat ng umh, xde travel2 dok opis je..bowink gak..tp nk wt cmne kite bersyukur jea ng pe yg de..keje skg mmg best n xbnyk keje pn..yg borink nye keje ng cine..hehehe..
ag bp bln je nk msk 1taun keje ng company cine nie...cm2 rase de..aku 1 je ske keje kat company nie sbb keje snie xpenah bg aku terkanan langsung..
yuhuhu..mmg best...2009 mmg tinggalkn kenangan senyum(*,*)wt diri aku...yuhuhuhuhu...

28 December 2009

~CEMBURU~

Benarkah Cemburu Tanda Sayang?

Sifat cemburu ini adalah naluri manusia yang sememangnya amat sukar dibendung. Ramai yang beranggapan bahawa orang perempuan kuat cemburu. Sebenarnya dalam soal ini, samada lelaki atau wanita, sifat cemburu ini ada pada setiap manusia. Cuma kamu perlu bijak dalam mengawal perasaan cemburu. Jadi fikir-fikirkanlah yang mana baik dan yang mana buruk.


Tanda-tanda Cemburu

1. Dia menelefon beberapa kali sehari dan marah apabila kamu tiada.


2. Dia menelefon kamu semasa kamu sedang sibuk dan tetap mendesak mahu bercakap dengan kamu.

3. Dia menuduh sesuka hati bahawa kamu telah keluar dengan lelaki/wanita lain.

4. Dia selalu mengintip dan cuba mencari peluang untuk mencari kesalahan kamu.

5. Dia mengugut membunuh diri jika kamu meninggalkannya.

6. Dia hanya mahu kamu sentiasa bersamanya dan marah walaupun kamu keluar dengan kawan-kawan lelaki/wanita yang lain.

7. Dia tidak suka pergi ke majlis sosial kerana bimbang lelaki/wanita lain tertarik kepada kamu.

8. Dia menyoal seperti seorang polis ke mana kita pergi dan dengan siapa.

9. Dia bermasam muka jika kamu kerja lebih masa.

10. Dia tidak peduli dengan penjelasan kamu.

Tip Mengawal Keadaan Pasangan Yang Cemburu.
1. Jika pasangan kamu mula menunjukkan rasa cemburu, jangan terbawa-bawa dengan sifatnya itu. Mungkin kamu tidak perlu menjawab setiap soalannya. Lebih baik berdiam diri saja daripada terus menyemarakkan kemarahannya.


2. Terima hakikat bahawa dia tidak berniat untuk melukai hati kamu. Mungkin ini sifat semulajadinya dan jangan ambil hati.

3. Cuba sedaya upaya kamu untuk membina keyakinan diri. Puji dia jika perlu. Minta nasihatnya dan salurkan rasa cinta kamu.

4. Jangan berfoya-foya dengan wanita/lelaki lain. Ini hanya membuatkan situasi lebih sukar. Apa yang dia perlukan adalah sokongan yang berterusan.

5. Berbincang dengan pasangan tentang perasaan cemburunya.

~AL-FATIHAH~



Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata..... .


" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )".nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi :


"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:


- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )


- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)


- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah


- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)


- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Kesimpulannya:

- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari .

 - Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)


InsyaAllah


Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah , rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,(kata Azmil Mustapha)... ..Mari kita cuba….Allahhuakhbar. ..

Insya Allah


Allahu Akbar !

~ORANG TUA DULU2~

Assalammualaikum. ......


Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...


Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain .... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...


Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ....mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..


Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...


Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.


"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita". Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family.Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly....


Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge; you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih

~HARGA SEBUAH KETE & ANAK~

harga Sebuah Kereta dan Anak

Ingatlah..... marah mcm mana sekalipun, jgnlah bertindakketerlaluan. ...


kepada semua parents, sebuah kisah untuk dijadikan iktibar dan


pengajaran.. ....


Sebagai ibu kita patut juga menghalang perbuatan suamikita memukul,


especially pada anak2 yg masih kecil dantaktau apa2 lagi tu.


Mengajar dgn cara memukul bukanlah cara terbaik,mungkin dah sampai masa


untuk badan2 kebajikan educateorg M'sia untuk praktikkan konsep 'time


out'


jikaanak2 buat salah.


Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain dikota-kota besar -


meninggalkan anak-anak diasuhpembantu rumah semasa keluar bekerja.


Anak tunggal pasangan ini perempuan berusia tigasetengah tahun.


Bersendirian di rumah, dia kerapdibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja


bermaindiluar, tetapi pintu pagar tetap dikunci. Bermainlahdia sama ada


berbuai-buai di atas buaian yang dibelibapanya, ataupun memetik bunga


raya,


bunga kertas danlain-lain di laman rumahnya.


Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia punmelakar simen tempat


letak kereta ayahnya tetapikerana diperbuat daripada marmar,lakaran


tidak


kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya

Ya... kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannyajelas. Apa lagi


kanak-kanak ini pun melakarlahmelahirkan kreativitinya. Hari itu bapa


dan


ibunyabermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesaksempena


perayaan


Thaipusam.


Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kirikereta. Dilakarnya gambar


ibu dan ayahnya, gambarnyasendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya


mengikutimaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari sipembantu


rumah.


Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itumelihat kereta yang


baru


setahun dibeli dengan bayaranansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum


pun masukke rumah terus menjerit...


'Siapa punya kerja ni?'...


Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan ituberlari keluar. Dia juga


beristighfar. Mukanya merahpadam ketakutan tambah-tambah melihat wajah


bengistuannya. Sekali lagi diajukan pertanyaan keraskepadanya, dia terus


mengatakan.. .


'Tak tahu.... !'


'Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kaubuat?' herdik si isteri

pula.

Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tibaberlari keluar dari

bilik.


Dengan penuh manja diaberkata...

'Ita buat ayahhh.. cantik kan.!' katanya menerkamayahnya ingin bermanja


seperti selalu.

Si ayahyang hilang sabar merentap ranting kecil pokokbunga raya di


depannya, terus dipukul bertalu-talutapak tangan anaknya. Si anak yang


tak


mengertiapa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligusketakutan. Puas


memukul


tapak tangan, si ayahmemukulpula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma


mendiamkandiri, antara setuju dan takut pada suami denganhukuman yang


dikenakan.

Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Sibapa cukup rakus


memukul-mukul tangan kanan dankemudian tangan kiri anaknya.



Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu,pembantu rumah


menggendong


anak kecil itu, membawanyake bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang


tangansi anak kecil calar balar.


Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambilmenyiram air sambil dia


menangis. Anak kecil itu pulaterjerit-jerit menahan kepedihan sebaik


calar-balaritu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkananak


kecil


itu..
 Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersamapembantu rumah..
 Keesokkan harinya, pembantu rumah mengadu kedua-duabelah tangan si anak


bengkak. ..


'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa sianak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil ituyang menghabiskan


masa


di bilik pembantu. Si bapakonon mahu mengajar anaknya.


Tiga hari berlalu, si ayahlangsung tidak menjengukanaknya, sementara si


ibu


juga begitu tetapi setiaphari bertanya kepada pembantu rumah.


'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas.

'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.


Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilikpembantunya. Apabila


dilihat anaknya Ita dalam pelukanpembantu rumah, dia menutup semula


pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannyabahawa suhu badan


Ita


terlalu panas.
'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap'


kata majikannya itu.


Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik.Doktor mengarahnya


ia


dirujuk ke hospital keranakeadaannya serius.


Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggilbapa dan ibu


kanak-kanak


itu.


'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agarkedua-dua tangan


kanak-kanak itu dipotong keranagangren yang terjadi sudah terlalu teruk.


'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perludipotong dari siku ke


bawah'


kata doktor.


Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar.kata-kata itu.


Terasa


diri tunggang terbalik, tapiapalah dapat dikatakan. Si ibu meraung


merangkul sianak. Dengan berat hati dan lelehan air mataisterinya, si


bapa


terketar-ketar menandatangani suratkebenaran pembedahan.



Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yangdikenakan habis, si


anak menangis kesakitan. Dia jugaterpinga-pinga melihat kedua-dua


tangannya


berbalutputih. Direnung muka ayahdan ibunya. Kemudian kewajah pembantu


rumah. Dia mengerutkan dahi melihatmereka semua menangis.
 Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletahbersuara dalam linangan


air mata berkata...


'Abah... Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayahpukul. Ita tak mau


jahat. Ita sayang abah... sayangmama.' katanya berulang kali membuatkan


si


ibu gagalmenahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajahpembantu rumah,


sekaligus membuatkan gadis dariSurabayaitu meraung seperti histeria.


'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil... Itajanji tak buat


lagi!


Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Itajanji tak conteng


kereta


lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kataanaknya. Meraung dia


sekuat hati namun takdir yangsudah terjadi, tiada manusia dapat


menahannya.


P/S :-


Jadikanlah cerita ini sebagai renungan kita bersama....


Anak adalah kurniaan Allah. Hargailah anak anda...


Bersyukurlah anda dikurniakan anak olah Allah........


Bagi yang masih belum mempunyai anak, mereka ini amat.


menghargai kanak-kanak. .. Bagi anda yang mempunyai


anak curahkanlah kasih anda sepenuhnya kepada


mereka...



~KEK COKLAT~

Bahan base (boleh juga jika nak gantikan dengan kek span vanilla nipis)



200 gm biskut cheese cracker (hancurkan)


3 s/b butter


2 s/b madu


Bahan Keju:


250 gm keju krim Philidephia


60 gm butter


100 gm gula perang


3 kuning telur


1 sudu kecil esen vanilla


3 sudu besar fresh atau whipping cream


1 sudu besar tepung gandum


2 sudu besar serbuk coklat


3 biji putih telur (pukul sehingga gebu dan menjadi ringan)


Cara membuatnya:


1. Gaulkan semua bahan base dan tekan dalam acuan/loyang yg telah disapukan majerin.


2. Bakarkan dalam oven pada suhu 170'C selama 10 minit.


3. Campurkan krim keju, butter dan gula. Pukul sehingga gebu.


4. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.


5. Masukkan esen vanila dan kacau.


6. Masukkan fresh atau whipping creanm dan kacau rata.


7. Masukkan tepung gandun dan serbuk coklat berselang seli dengan putih telur yg telah dipukul. Kacau rata.


8. Masukkan dalam acuan yg ada base dan bakar pada suhu 150'C selama 60 minit.


9. Bila telah masak, biarkan dalam oven sehingga sejuk.


10 Keluarkan dari oven dan parutkan kepingan coklat masakan dan potong dengan pisau yg telah dipanaskan.

~KEK BUAH SEDAP~

Bahan-bahannya: ( 1 loyang sederhana ):



150gm butter


175gm gula


1/3 cawan air


175ml susu segar


250gm mixed dry fruit


2 sudu makan parutan kulit oren


1/4 sudu teh serbuk buah pala

1/2 sudu teh serbuk kayu manis


1/4 sudu teh serbuk cengkih


2 biji telur


1/2 sudu teh soda bikarbonat


250gm tepung gandum



Cara-cara membuatnya:


1. Didihkan gula dan air, masukkan butter, susu dan mixed fruit. panaskan atas api sederhana hingga butter cair. angkat dan sejukkan.


2. Ayak soda, rempah-rempah dan tepung. masukkan dalam campuran butter tadi bersama telur dan gaul rata.


3. Masukkan dalam loyang yg beralas dan bergris, bakar dalam 1 jam dengan suhu 180'c

24 December 2009

~ MERRY CHRISMAS ~


HAPPY MERRY CHRISTMAS BUAT PENGANUT KAUM KRISTIAN PADA 25 DICEMBER 2009, N SELAMAT BERCUTI KEPADE SUME..SAPE YG BALIK KAMPUNG HALAMAN TU HATY2 SEMASE MEMANDU IGT OWG TERSAYANG..PANDU CERMAT JIWA SELAMAT..KALO YG KENE KEJE TIME CUTY SAMAT BKEJE..JGN SEDEY2..HAHAHA..HUUUU..

23 December 2009

~TERLAMPAUUUU SUNYI~

Aduh mmg btol2 terlampau sunyi,bkn sbb putus cinta,tp keje, pd smggu lps smp skg xde keje nk wt..aduhh..aku nie xbersyukur ke? owg laen keje bgai nk gile cari duet, yang aku lak merunggut je,gaji pn ok,dekat ng umh lak,ari2 aku blk makan, time msk 830-5.00pm kdg2 blm kol 5 aku da bla,sbtu ahad cuty, aku sunyi2 tahap gaban da nie..arinie keje aku on9,tgk gossip2 artis,hahaha..edit2 blog ket 2jea kot,nk mkn tp coklat2,kopok2,biskut2 aku sume da abes..tidak time2 cmnie aku da melantak daa..uhuhu..waa lapanye..opismate aku lak suke hulur makanan kat aku..ee tktnye aku nk ambk,tah halal tah tidak.."ayie slu berkate eee jgn mkn cine pnye makanan dowg xbasuh beyak"eeee..trus aku bayangkan mcm2..hahaha..tp de 1 ari tu aku xnk ambk makanan yg dye bg tapi aku terpakse ambk jgk ns lemak dye bg coz dye da bli..aku pn pe ag bkk la ns 2 nk tgk upenye cmne bagi aku tersangat la pelik aku tgk sambal nasi lemak 2,berair2 minyak2 je,terlampau basah slu aku tgk ns lemak xde basah cmnie, aku tny bli dkat mn dyee juz kate dekat2 umh i je, u dun wory la nie halal pnye maa..aku pn btol2 was2 nk makan n then aku tgk je nasi 2,aku xmkn pn, pas dye tny sdp x,aku pn brkte ok je..nk sedapkn haty dye,aku terpakse,bkn tok kepentingan aku tp,kite kene jge haty owg gak,dye da bli xkn aku nk hampe kn perasaan dye ckp i tkt nk mkn,mst dye kecewe..heee..

22 December 2009

~TALAM DUA MUKE~


nk cte pasal owg talam 2 muke yg xde bin or bte..aku ckup xske ng owg yg talam 2 muke
nie..BAHAYE woo..asl aku ckp bhye sebab dowg nie pndai bermuke2 bkn nk kutuk or pe
but mmg kenyataan da..owg yg bnyk muke nie bkn 1 or 2 but beribu, depan kite baek
pijak semut xmaty.. bile blkg kite memfitnah mngade2kn cite yg xtol..wt cite yg
seburuk2 mungkin..pernah gak jmp owg2 cnie.skli aku dgr dye memburukkn owg trus aku
xnk dekat ag da owg cmnie..owg laen dye boley buruk2 kn,pe tah diri kite
Nauzubillah.truk la owg cmnie..pas2 owg talam 2 muke nie hipokrit,ske bohong tok
tutup pekung d dade..dlm islam owg talam 2 muke nie d agp MUNAFIK...tolong la
sedar,jgn la wt pangai talam due muke owg xske..n xde sape nk dekat ng owg talam due
muke nie..wt2 la insf...

21 December 2009

~DOA PAGI2 DAN AMINKN SELALU~

Assalamualaikum.... Sebelum memulakan sebarang kegiatan pada setiap hari.


Selamat Pagi Semua..




Ya Allah, Ya Tuhan Kami,


Kami sambut kedatangan hari ini dengan kesyukuran kepada Mu. Sempurnakan nikmatMu untuk kami pada hari ini dan kekalkanlah nikmat yang telah engkau kurniakan kepada kami selama ini dan kurniakan kelazatan untuk kami dalam mengecap akan segala nikmat yang dikurniakan kepada kami.


Ya Allah Ya Tuhan Kami,


Kami memohon kepada Mu akan nikmat secukup-cukupnya, memohon kesihatan semulia-mulianya, memohon rezeki semewah-mewahnya, memohon umur setua-tuanya, memohon rahmat dan nikmat sebanyak-banyaknya, memohon anugerah sebaik-baiknya, memohon sifat lemah lembut yang sehalus-halus Hikmahnya, memohon amal yang sebenar-benar faedahnya.


Aminnn…




p/s : Bayangkan betapa besarnya RAHMAT yang Allah turunkan. Insyaallah.
Amin.

~LAWAK UNTUK DIFIKIRKAN~

kalau anda
fikir anda masih islam...bacalah
Kalau anda pikir anda masih islam
bacalah...kalau
tidak......Allah saja yang tahu...
Message: Tolonglah ambil masa 2 minit untuk
membaca
ini....
kalau lebih dua
minit
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
Maha
Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang
1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyer dgn
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji
mata and
membawa mesin
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup
MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas
mendengar amaran
lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah
itu
utk
menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih
kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk
Pak
Iman tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka
tutup mukanya
lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok
Pak
Iman, saya dah
halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Iman
mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan
meninggalkan
jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak
dgn
cerita di atas.
selain
terhibur anda fikirlahlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia
Islam hanya
20 yg
betul-betul
beriman.... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah
lupakan
ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya
membawa
mesin-gun.. dia tak
kata
pun
nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru
kena ugut
terus
lari
lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang
jumaat
lagi..."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu sahaja..
tu pun bila time
sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org
kampung.. ada
tu lagi dashyat
setahun 2 kali aje... bile time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa
yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dsalam
al Quran"

"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya
sementara, akhirat
adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau
girlfriend
berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup
masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat
tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yang
berunsur
agama

Lawak kan ???/ Kenapa gelak/ tu kan realiti.. tapi
yg
paling lawak
sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni
akan
sampaikan kat
orang
lain... berapa orang yang akan buka BLOG ni
untuk
luangkan masa
membaca? berapa banyak????
wallahuaallam

19 December 2009

~KAWAN OR LAWAN~

Apa maksud kawan??? bagi aku kawan 2 tok kite share problm,pndapat,minat,hobi,kerjaya,n pape la,not love okey..cinta aku xley d kongsi2 aku TAK ske..haaa..but kdg2 ssh nk tafsirkn kawan or lawan..kadang2 kte mmg btol2 nk agp dye kawan..dye sebalik nye..dye lawan..ssh nk kate bab2 cmnie..coz kite bkn ahli nujung or tukang telik nk tgk haty mber2 kitekn??laenla kalo haty kite2 tawu baek buruk pn kite tawu 2 diri kite..np erk kite da wt terbaek tok diri kite n kawan kite but np KAWAN nie still nk simpan niat tok pijak pale mber sndri, nk cari pasal,jd hero pemusnah kawan,duh xpham aku..ERTI KAWAN nie..But xsemua kawan cmnie..de yg ok erm ssh nk kate lam 1000 1 je ok..yg ok 2 la ssh nk cr..owg kate kawan nie kera sumbang..pape pn bg aku kawan nie talam 2 muke..mmg kawan zaman skg sume xley pakai sume nye lawan..
kepada kawan2 yg d lua sne jd la kawan yg jujur,iklas,jgn simpan niat xbaek ng kawan sndri..kalo kene kat batang hidung sndri br tawu..


p/s :
carilah kawan yang menjalinkan "persahabatan" kerana Allah..


kerana sesungguhnya Allah akan mengikat hati-hati ini untuk terus bersama..


firman Allah dalm surah Ali-Imran :103 -Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah(Agama), dan janganlah kamu bercerai berai, dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kami bermusuh-musuhan (zaman jahiliyah).Lalu Allah menyatukan di antara hati kamu sehingga kamu bersatu padu dengan nikmat Islam..

17 December 2009

~AZAM AKU 2010~

Waaa..sykur alhmdlah, 2009 da pun hampir tamat,sume berjalan dgn lancar xde pape mslh yg parah pn...pejam celik pejam celik tgl beberape mgu je nk msk alam 2010..uhuu xsaba nye..jp je kn..mase cpt nye berlalu..dlu time aku sek dlu xsaba nk besa,xsaba nk nk abes sekolah..xsaba nk menjelani sesi alam pekerjaan,ble da lalui nie,uhu ssh gak mcm2 kerenah n pengalaman ku lalui,tp ku bersyukur sgt,sumenye ok..pape pn aku nk ckp "SELAMAT TINGGAL 2009"... aku nk jd lbeh gud..gud.n gud tok tahun 2010 nie..

"AZAM AKU 2010"
* NK BLI KETE,but xtawu ag KETE pe ikt kemampuan aku la..
* NK BELE RAMBUT PANJANG, da xnk gunting..huu
* NK SIMPAN DUET TOK ERM RASIE......??????
* LAST SEKALI AZAM AKU NK BANTU FAMILY AKU TAKAT MN YG AKU MAMPU..

pape pn aku bersyukur2 sgt hidup kat muke bumi nie, hanye PADANYA aku memohom semua berjalan dgn lancar,murahkan rezeki,beri kesihatan yg baik kepadaku.. HANYE PADA DIA SAHAJE KITE MEMOHON N BERSERAH..RINGAN2KAN TGN,KAKI TONGANG-TONGEK(SOLAT)UNTUK MENDEKATI ALLAH YANG MAHA ESA..AMIN2..

~CINTA KU DAN DIA~


cinta ku n die mmg kuat..saling syg mygi N "BAHAGIA",jgn ande cube2 menhancurkan,xbaek taw..1st couple date 31.03.2005..indah cinta itu..bak kate owg tue2 cinta 2 bute,boleh membutekn mate hahaha..tol kee..??ku maen 2lis je..bute ke pe ke xpnting yg penting ku syg n cinte kn "AYIE" bkn nme sebenar ok..huuu..dya amat baek n setia owg nye..huu..nk puji2 bf jp..uu..1st jmp ayie ktne area2 umh aku,time 2 dye naek motor 125z..hahaha..1st tgk ayie da trus ske kat dye..time 2 dye sombong gle..xnk lyn aku pn..hahaha..but time aku ske kat dye time dyee "SENYUM" menawan sungguh senyuman ko ayie tergode aku.haa, but aku da lpe cmne ko bly de no aku..myb UJANG kot yg bg..sp UJANG 2 sume x penting pe yg penting skg..aku syg ayie.haaa.. HOPE JODOH AKU N AYIE PANJANG..AMIN.!!!!

~PARUT DI MUKE~

Ini ada satu petua untuk menghilangkan parut. Sebenarnya petua untuk menghilangkan parut ni mungkin telah ramai yang tahu dan pernah buat.


Petua ini menggunakan daun lidah buaya untuk membantu memudarkan parut (tak kira parut jerawat ke atau parut di badan)

Caranya adalah dengan mengambil daun lidah buaya, buang duri di kiri dan kanan daun. Kemudian buang sedikit kulit daun tersebut untuk mendapatkan lendirnya. Sapu lendir daun lidah buaya tersebut pada parut di muka atau badan. InsyaAllah parut akan cepat sembuh terutama sekali parut yang masih baru. Ingat, jangan tunggu lama-lama, jangan biar luka/parut dah jadi kehitaman baru nak cari daun lidah buaya ni yer...

16 December 2009

~MASALAH RAMBUT GUGUR~

Caranya adalah dapatkan daun lidah buaya, ambil lendirnya sahaja. Kemudian campurkan lendir daun lidah buaya ini bersama dengan bunga raya putih dan juga daun bunga tersebut. Ketiga-tiga bahan ini dimasukkan ke dalam blender dan blend menggunakan sedikit air (sedikit sahaja). Setelah itu sapukan ramuan yang telah siap tadi ke akar rambut anda. Pastikan ia kena pada seluruh kulit kepala. Biarkan selama lebih kurang 30 min, kemudian mandi dan bilaslah rambut anda seperti biasa. Bagi mereka yang mempunyai masalah kelemumur, syampu rambut anda menggunakan jus buah limau purut. Hasilnya, hmmmm....anda akan dapat lihat sebaik sahaja rambut anda mula mengering. Yang pasti, anda akan merasa cukup selesa selepas itu.






p/s : bagi yang sukar untuk mendapatkan bunga raya putih dan daun lidah buaya, saya nasihatkan mulalah menanam pokok-pokok ini di rumah anda, walaupun hanya menggunakan pasu sahaja

~RAHSIA KECANTIKAN ONYANG~

Kurangkan peluh di wajah



Basuh wajah hingga bersih kemudian lap hingga kering. Seterusnya ambil ketulan ais dan lumurkan ke wajah anda hingga beberapa minit. Tunggu sehingga kering dan kenakan solekan pada wajah seperti biasa. Peluh di wajah akan berkurangan dan wajah anda kelihatan bersih berseri-seri.






Buah pinang atasi kegemukan


Masalah gemuk dan badan berlemak memang merunsingkan. Ada cara untuk mengatasinya. Buah pinang muda yang lembut dibelah dua lalu dicuci sebersih-bersihnya. Masak air dalam belanga. Rebus pinang muda hingga mendidih. Biarkan air rebusan pinang muda sejuk sebelum meminum airnya. Kesannya anda rasa lebih mudah membuang air besar dan semua lemak di dalam perut akan keluar melaluinya.






Melembabkan wajah


Sepotong tembikai yang masak dan sejuk diperah untuk mendapatkan jusnya. Tapis dan simpan jus tembikai di dalam bekas. Pupuk perlahan-lahan hampas tembikai ke seluruh wajah dan leher. Biarkan sehingga kering lalu percikkan sedikit air sejuk. Petua ini dipercayai dapa melambatkan proses penuaan dan menjadikan kulit awet muda.






Nenas putihkan kulit


Ambil bahagian dalam nenas yang keras (palu) lalu digosokkan pada kulit badan. Bilas tubuh sebersih-bersihnya. Amalkan setiap pagi dan petang. Insya-Allah, kulit akan menjadi putih dan berseri.






Rambut selembut sutera


Untuk memperolehi rambut selembut sutera serta mudah disisir, amalkan cara ini. Sekiranya anda bercadang membasuh rambut pada keesokan hari, lurutkan rambut dengan minyak bijan sebelum tidur. Keesokan harinya syampu rambut dan bilas sehingga bersih. Lap rambut anda sehingga kering lalu dirapikan dengan menggunakan minyak bayi atau minyak zaitun. Jika anda berambut lurus, anda boleh menyikat terus rambut anda sebaliknya bagi anda yang berambut kerinting biarkan seketika barulah disikat agar rambut tidak terputus dan bercabang.






Hilangkan bulu ketiak


Tumbuk lumat 15 biji jintan putih bersama lima butir kapur barus. Campurkan sedikit minyak tanah lalu disapukan pada bahagian ketiak. Lakukan beberapa kali. Insya-Allah, bulu ketiak akan hilang selepas mengulanginya beberapa kali.






Kulit cantik dan putih


Inginkan kulit cantik dan putih? Anda boleh lakukan sendiri di rumah tanpa perlu ke salun kecantikan. Caranya sangat mudah iaitu dengan hanya mengisarkan 1 cawan kelopak bunga mawar, 1 cawan kelopak bunga melur, 1/2 cawan oatmeal, 1 cawan susu putih, dan 1/2 cawan badam sehingga halus. Campurkan bahan yang telah dikisar ke dalam air mandian dan mandi seperti biasa. Seterusnya bersihkan tubuh anda dengan menggunakan air suam

15 December 2009

~SEGUGUT~

Mengatasi Senggugut



Senggugut memang perkara biasa yang dialami oleh wanita . Namun terdapat cara yang senang untuk mengatasi senggugut . Petua ini saya amalkan dan kesannya memang menakjubkan berkat izin Allah .


1) Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid . Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun . Tapi saya gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .Tapi kenalah cepat menelannya sebelum ia lembik . Sekali makan anda tidak akan dapat senggugut selama 3 bulan berturut-turut . Ini adalah pengalaman saya.


2) Setelah saya berada di kampus amat susah bagi saya nak amalkan petua tersebut , tapi saya amalkan minum air suam . Kesannya tanpa sedari dah lama saya tak dapat senggugut

link kengkawan

>

HB

 
GADiS iNi. Design by Exotic Mommie. Provided By Free Blogger Templates | Freethemes4all.com
Free Website templatesfreethemes4all.comLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesFree Soccer VideosFree Wordpress ThemesFree Web Templates