Followers

30 December 2011

j u m a a t YANG m e m b a h a g i a k a n

salam,
xtawu la knp arini rase seronok sgt,
pagi2 bgun rase alahai best nyaa.. 
pastu bole lak en.tunang cl td ckp nk blk mgu dpn kalo jd,
alahaii lagi la berbunga2 aty ni...ahehehehehe

arini ramai yg da cuti, de yg blk kampung, holiday seronok uols kn...
sok mlm countdown mn?
time sek dlu seronok gle mst mber2 tny ko g mn, 
Lps tu de yg bajet ckp g situ g sane pd  hal u dok dpn tv hihihih ** ni ayt biase**
kalo i nk g countdown Pun myb nk g Jb Or Penang
H A P P E N I N G kate nya...
T A  P I taun ni ,
i myb di rumah bersama family tu lg membahagiakn...

ee xsaba nya i...
mlm ni nk g shoping hihihi  year end  sale la kate kn..ahihihihihi
 oke la babaiii.. jmp uols 2012

* *2012- yang pasti gaji mst mau naek **









29 December 2011

good bye 2011

Hye guys, watsup²
lame x update blog, coz pc i jahanam ni pn br je oke,
hehehehe....
kenangan 2011 sgt terindah buat i,
sukar UNTUK di gambarkan.. Syukur Alhamdulilah, 

T E R I M A   K A S I H 

ALLAH

uols cmne pula?mst kenangan gempak gile kn..

oke la 

-
-
-
-
-


azam 2012 :: nk kawen, doakan i.. semoga urusan i di permudahkan amin,
jgn jd kaki sailang **tak baek**..huhuhuhuh
I LOVE U, MUACHHHHH awesome..


 


13 December 2011

A Z A M 2 0 1 2 part -1

13.12.11. its a wonderful date.. piwetttt!!! 
FUYOO.... kejap je da pertengah taun 2011, lagi bape minggu je nak masuk taun baru,,
mesti ramai tgh dok pkr pe la azam "" aku""   tahun 2012 ni kn...!!!!!

i pun cm tu jgk.. tgh pkr mcm2 azam i nk tanam ni..hahhahaa...

pisssss --- nanti kan..



09 December 2011

7km perminit...

yeahh akhirnya i berjaya menamat kan larian i sejaoh 7km,mula2 rase cool sgt, dekat je ni,
kompom dapat pingkat Emas,hehehehehe skli hambek koo, terasa jaoh gile babeng,
terasa bila la nk finish ni..da xsngup nk teruskn..tibe2 dtg lak saket pale,
bole lak terasa nak pengsan bagaiii,dala ng xbekpes nya..
larian perlu di terus kn... lari pnye lari, akhirnya dpt jgk air 100plus,air mineral,
tp lps tu terasa senak lak beb,
dlm pale otak bila lak nk dpt roti ni,, sumpah lapa giler, hehehehe...
lepas 2jam berlari,br nampak
garisan penamat, time tuh terasa heppy sangat2,
cm xcy i bole, (misi berjaya),
tahniah buat diri sendiri....yeahhhh, dapat jgk sijil.. u de?

tq to: along, sudi ajk i join aktiviti sihat ni.. i loike...mueh mueh :P






note: lps nie nmpk i makin jelita jgn tny knp ey...hihihihihihi


***misi belum tamat, nantikan episod akan datang***



08 December 2011

Menara Tinjau

okee.. now i da free.. kembali berblog,akhirnya i smp jgk kat MenaraTinjau, Ampang,
pernah lalu, tp tak pernah singgah pn.. hehehehe.. tq Along lanje i makan,
akhirnya Hajat u nk lanje kte owg da tercapai..
i doakan semoge rejeki kamu makin murah, Amin...

jum layan picture2 CUN...

along,alang,me,myboyfie,yeyen

tgh tgu ambik oder..

yum3 sedap sgt.. :))

i loike :P

nampak 1 kl.. syiok...


note : nk pergi lagi...yeahhhhh






23 November 2011

selamat pengantin baru TEMAN

tahniah buat kawan2 sekolah i, kawan2 kolej i ,T Q  yg invite i dtg majlis korang..

** I NAK UCAP KAN **
S E L A M A T    P E N G A N T I N    B A R U

SEMOGE BAHAGIA SELALU : P 

--
--
--

ZASSS THIS PIC

EIJA & AMAD
13.11.2011

AIEN & PUTRA 
20.11.2011

ZILA & AMY
20.11.2011

EINA & ZAIN
20.11.2011


22 November 2011

sakit mata

baru je baek demam, batuk n selseme dah kene balik.. 
sekarang mungkin musim penyakit agaknya..
bole kate kn 1 family i tgh demam.. tp i laen plak, demam kure2 sehari.. 
pastu kene lak sakit mata, Berjangkit ng ank buah i paparigano,
rase nya ni kali ke-2 i kene sakit M A T A, 
nk wt keje smlm pn susah mate berair je 1 hal, 
mn dtg nya taik mate berkepuk2, smlm mate kelabu je.. 
nk lyn bola mlm td pun kurang feel nya...
tapi i bangga tengok budak2 ni maen bola.. terbaek la..
WALAUPUN de yg pancit siyes nampak sgt okey,
nk sepak bola yg bulat pn da xlalu kn.. hehehehe.. 
pape pun TAHNIAH BUAT #HARIMAUMUDA kasi senyum lebar 1 kali bole :))

 KESEDIHAN TEROK..hihihihi


18 November 2011

PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA

Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh
menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system
dalaman perempuan kita pulak, adalah dengan melihat pada jari kelingking
kita.kalau jari kita meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur,
keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.

Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin.cube cek tapak tgn
masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.sebab
itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.

Selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalah tapak tangan berpeluh atau
lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.

Jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami
masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.sekiranya, perut ibu jari ada
urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

Selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan,
sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau
tekanan dalam kehidupan sehariannya.

Seterusnya,ini saya kira yang paling menarik untuk kita tengok sekiranya
kita sebagai seorang wanita. cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari
anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna
anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

Tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna
putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang
sihat..insya allah...

Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk 
mendapatkan wang ringgit,
tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk 
mendapatkan kembali kesihatan yang hilang..



11 November 2011

so so so sweet.. :)

YANG NI SWEET LA
-
-
-
-
-
-
-
TAPI
YANG NI CMNE PULA
-
-
-
-
-
-
-
SERAM I...





tak perlu..

huk2 lame xupdate blog... smp kn bezday sendri pn i lupe..hehehe.. 
tq ya kpd uols yg wish my bezday,ahad lepas bersamaan hari raya korban... 
siyes sedih xde sp pn nk sambut, taun nie xde suprise, tunang i pn xblk.. huwaaa..!!!!
yg penting hadiah i nk jgk, xkire walaupun taun dpn u kasi..hehehehee..
 sweet twenty two

arini mber i nikah eija n amat, tahniah yer... semoge jodoh korang berpanjangan ye..
13,20,27 november 2011, mmg ramai betol mber sekolah,kolej kawen...
xtawu nk g yg mn 1,kalo xdtg tuh mintak maap la yer... 
i pun bz nk kawen jgk..bnyk bnde nk prepair...hihihihih...

ee arini i meluat baca 1 status dr mber sek i.. keje dye sehari xmeroyan tak sah....
tp siyes i tak ley bla dye punye status tuh.. 
nk kwen tp duet xde, tp kne kawen jgk, walaupun xde duet,jnj nikah,  
sbb jiran2 asyik mengate bf slu dtg umh...::: kalo i jd u kn perempuan, 
lntk la owg nk ckp pe, jnj makayh kte de umh, dye tawu pe yg kte wt, 
sibuk nk ambik port mlot owg wtpe, u budus oke!!! hahahahahha,
lps tu kompom jiran u akn mengate jgk.. xkn nikah je..sanding sume xde ke?
same jgk... budus tuk u lg skli...!!!! tp 1 je..molot manusia mmg xkn penah tutup, 
smp mati pun dye ttp akn mengate... so buat a keputusan betol yg, mintak bnyk2 pd Allah, semoge di beri petunjuk,Sekian!!!!!!

24 October 2011

S T R E S S



 Sebenarnya dot kuning ni tak begerak pon..
tapi kalo korang tengok ianya begerak,
kemungkinan anda stress,..so berehat la ye hehehehe =)

p/s: aku tengok bergerak, so aku tgh stress ke ni OMG..
 harus ke laut la jwb nya..huhuh... :P



20 October 2011

HOLIDAY

HOLIDAY 

KUANTAN 

WITH 

MY LOVE 
 
ZASSSSSS





07 October 2011

BZ BERGAME


Sekarang musim men game erk!!!
lagi2 game ANGRY BIRDS,
yg jadi gilaan owg ramai skg nie....!!hihihih
ng aku2 skli terjebak...
sume nie gare2 akk aku, ank buah aku,
skg nie aku  baru Level 26.
tuh pn tahap tekanan, geram jeeee
ok la nk  continue maen..!!
bobaiii...jgn nakal2 yer....
 




30 September 2011

::NO T I T L E::

salam jumaat.. tamat la sudah sebulan beraya...!! alhamdulilah...!! pe yang bole aku ckp,
banyak rumah aku x beraya lagi...hihi.. x pe a taun dpn kalo umur panjang aku dtg k...!!!
pe yang pasti aku akan rindu kn rendang ayam atok aku, kueh sepet dye..peh sedap gile!! 
harap2 raya haji tak lame lagi dye buat la.. :))), tapi aku da xbole makan ayam lagi..sob..sob. :(((

ermmm tibe2 rase da lame tak melawa.. asyik keluar jalan2 pakai seliper x pun kasut hitam getah
yang da koyak rabak tuh je..!!! padahal kasut,high,sandel belambak kat umh, ..!! 
yang buruk2 tuh jugak aku suke... errmmm, da lame x facial, b4 raye aritu aku de wt,
tapi spa tuh hampeh, samat la x jahanam muke aku..!!! kalo tidak see u in court...
kalo blk kg nk wt body massage la..murah je kat kg aku tuh,sejam RM15 memey puas hati la..!
tapi kalo nk wt kene book dlu.. sebab nya doktor2 sume wt dekt situ..hihihihih

kalo keluar ng tunang aku memey kene makeup..!! dye lg pndai dr aku taw... cm2 dye tawu,
blusher la,eye shadow la, eye liner la.lip gloss la,fondation la..tuh la ni la..hihihihihih...
kadang2 tuh aku mls nk pakai eye liner,dye la tolong pakai kn..hehehe..pandaiinya ayie...
skg ni pulak dye sibuk suh aku senaman la, joging la tu la ni la..hihih..
pape pn aku suke kn nyaa, love u...muah3...


27 September 2011

Ayat2 Manis Semasa bercinta. haha!

1. ‘ Tiada siapa yang dapat memisahkan cinta kita ‘ – Wah.. Cam tuk nujum plak diorang ni kan. Boleh tahu bahawa tiada halangan untuk terus bersama. Tapi kebiasaannya yang berlaku tak sampai 2-3 tahun kahwin , habis.. Jadi janganlah takbur sangat , sebab masa depan bukan kita nak tentukan. Mungkin kita mampu merancang tapi Tuhan jua yang menentukan..

2. ‘ Akan kubina mahligai indah untukmu ‘ – Ayat ni pun tak boleh blah gak.. Kalau diri tu jutawan cam Mark Zuckenberg takpe gak. Ini masih bersekolah lagi. Seluar dalam pun mak bapak belikan. Ada hati nak buat mahligai konon. Dah besar nanti, rumah kos rendah pun belum tentu mampu terbeli. Janganlah berkata sesuatu yang tak logik dik oit…

3. ‘ Kita akan bersama hingga ke syurga’ – Ni pun kelakar juga sebab yang menuturkan kata-kata tu sembahyang pun jarang-jarang. Dah tu time ber’couple’ tangan merayap sana sini.. Camne nak masuk syurga tu, tapi mungkin lah kot kalau sempat bertaubat tapi kalau mati masa tengah lari ditangkap khalwat camne plak ye?? Wallahualam.. Hanya Dia yang Maha Mengetahui.

4. ‘ Keranamu lautan api sanggup ku renangi ‘ – Pergh cukup hebat penangan cinta. Sanggup berkorban nyawa pada cinta tu.. Tapi bila kena tahan polis/ penguatkuasa lain pula ceritanya.. Kononnya tak kenal dengan pasangan tersebut.. Baru kenallah, jumpa tepi jalan.. Macam-macam alasan diberi. Tu belum lagi pasangan kena musibah dengan penyakit.. Memang kena tinggalla gamaknya..
ayat dak2 sekarang!!!!puiiiii

p/s: siyes slme aku couple xpnh kuar ayat cmnie...  Dasat betollll korang..!! 


 

26 September 2011

K I S A H D O N G E N G

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Chorus
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Ulang Chorus
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

ngeh..ngeh..ngeh...






23 September 2011

Cameron highland 2nd

salam jumaat.. kabare!!

Singgah beraya di cameron!!!









20 September 2011

SAYS & NUFFNANG

::says::
yeh baru2 ni di pakse cash out..!! ingat kn bole simpan berkepok2 rupenya
tak bole erk. asyik bagi warning dalam 1 week xcash out duet burn, SO memdgkan de RM150 aku pn cash out la.. semalam payment baru masuk..yiieepieee!!!walaupun 150 pe la sgtkn, dr tak de..ye idak!! dpt jgk seminggu ke mekdi!!heee ,, nie kali ke-2 aku cash out... syukuran rezeki !!!

::nuffnang::
siyes dah mls nk cite psal nuffnang,semenjak dye reject cash out aku yg berkepok tuh..
da xde mood nk ambik port pasal nuffnang lagi lantak ko la,
time dlu aku dok rajin berbelog tak de lak nk bagi BE bagai.. bagi pn ciput je..
MENYIRAP OKE...!!! bila dah smp kemalasan nk berbelog,
sibuk bagi BE bebanyak siyes mls nk layan.. mencik oke...!!!

hambik ko!!!

24 August 2011

selamat hari raya & salam merdeka


salam sume blogger & readers, arinie gadis x sihat(gadis gitu)hehehehe...
nie n3 terakhir gadis tok bulan Ogos,gadis mula stat cuti 26 - 6hb..
lame nyaa gadis cuti, tak tahu la nk g mn.. nk cecuci mate laaaa..huhuu,
semperna bulan yang baek nie, sape2 yang mengenali diri nie: olick,sya,eca@gadis ini.. 
nak mintak maaf banyak2 kalo selama diri ni mengenali uolss de salah n silap, terkasar bahase,terkutuk, tercarut, ter ter la..  mintak ampun banyak2 oke :(((

pada sapa yang da stat cuti samat bercuti, pada yang balik kampung aty2 di jalan raya,
check  kete/motor dlu...yang paling,paling paling penting pandu cermat jiwa selamat, 
ingat la owg tersayang..semoge uolss selamat smp di destinasi yang di tuju amin :)))))))
n tak lupe jgk.. selamat hari merdeka yang ke 54... yeyeyeh..horay.. horay.. 
semoge negara kite terus aman dan damai....Amin...

siyes skg mmg xde mood nk wt keje.. aty dah melayang kat suasana pagi raya...
terbayang lak, rendang, ketupat, kueh sepit atok gadis, 
alahai rindu pulak kat kampung gadis yang xseberape tuh...hak3...
duet raya belum tukar lagi..adeh kalo skg g bank bole ag ke tukar?
yea kn owg laen b4 puase dah siap tukar,hehehehehe.. 
pape pun taun nie rezeki alhamdulilah.. bos Bagi gaji cepat n bonus..
so buat ank2 buah gadis jgn nk mengepau lebih2 sgt erk...
makdak mu nk kwen nie hahahaha 


n tak lupe jgk dekat Kak Pija  tahniah akhirnya dpt jgk u keje tuh..
tidak setiap kali smyg teraweh mesti u cite psl keje tuh..akhirnya dpt jugak rezeki bulan ramadhan,Tahniah2 :) p/s, kot2 first gaji tuh jgn la lupe mekdi ke, nandos ke, hahaha :)))

akhir kata,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

&

SALAM MERDEKA YANG KE-54




19 August 2011

Sugar Glider

skg tren owg bele sugar glider pulak erk... 
kalo dlu owg sibuk nk bele tikus bagaiiii,
aku rase nk beli sekor a...
tapi aku geli a.. binatang2 cm tuh...
silap2  time aku tido dye merayap dlm seluar..
omg seram nie hehehee...
tapi agak mahal jugak natang niee,
igt kn 20,30rgt seekor rupe nyaaa..
ermm 2,3 rat daaaa....
cancel nak beli....hehhee

sekadar santapan hari nie
Sugar Glider
cute jgk la.. dr hamster, jijik jeeee




18 August 2011

Dah shoping RAYA


semalam selangor kn cuti Nuzul Al-Quran... kol 10 pagi.. aku n family da keluar jejln... teman mak,abah n ank buah aku shopink.. smlm aku g jejln dkt JJ cheras selatan ramai jgk la owg... melayu yang raye.. bangsa laen paling banyak shoping, tapi tuh bende biase..hahaha.... owg laen sibuk cari baju baru, kasut baru, seluar baru... yang aku sibuk cari baju tido baru..hahah...
aku da janji ng en.tunang nk shopink sesame..lalala. tak saba nk jumpe nex week. :))

 sempat jugak try kerusi ogawa 3mnt rm1.00, hehe

lepas g JJ g kajang lak coz mase bnyk lagi..pusing2 dlu..masuk metro..
dlu aku g  ramai owg indon,sekarang da oke a... tmpt dye pn x ramai owg da..
cine lak ramai situ..masuk levis sambil2 tgu bapak aku try seluar, usha bnde laen... tah la..
bnde nie aku planing nk beli taun dpn wt hantaran aku..tapi ermm aku dah beli dlu,
xpea t aku pkr kn dlu bnde pe aku nk letak 1 bakul nieee.. hehehehe

susah kalo aty dah jatuh cinta awal..
cantik x..mst cntik kn..kn.kn..hehehe

seronok nya taun nie..awk nie bkn artis, nk cari sponser baju raya pun ssh... 
tapi akhir nya dpt jgk sponser..alalala.. riang nya aty saya,,,wakakakakak...


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN





16 August 2011

harus memantau FB

hehe.. boring.. 


sori tak app..coz  baru arinie check list fren
de 178owang belum saya app...
kalo online fb mmg tak tengok langsung sapa yg add...
so sy nk check dlu sapa yg add,
kot2 de owg sy sibuk nk PANTAU sy kn...
lagi pn awk nie bukan glemour sgt..
tapi yang kuat memantau ni ramai plak...
jangan tak tahu oke...hahahaha


08 August 2011

Tomato vs Terung(TT)

aduhh tengah bosan niey... tomato dgn terung mana lagi sedap... sebenarnya aku tak penah
makan terung or tomato..bila nampak je buah2 tuh terus aku tak jadi nak makan..
aku tak suke sayur yang lembik2,lagi2 berair2 nie...TAPI ramadhan kali nie..
buat pertama kali nya.. aku bedal terung n tomato,tak sangka sambal terung rupa nya sedap..
dlu kalo mak aku masak lauk yang de terung n tomato mmg aku tak akan makan,,
memang aku g makan kedai, hahahaha... tapi sekarang aku cinta kan sayur²an
kalo makan skg nie mst nk de sayur, dulu tengok sayur pn takut..kalo bole nk lari keliling rumah..
pe a aku nie kn makan sayur pn takut... hehehee oke a nk balik dah nie..
samat berbuka puase buat mereka yang singgah belog aku nie..dada.. :))

hehehehe



05 August 2011

kisah2 cinta

bila terlebih google cmnie la jadinya... belum lagi abes isu panas penjage gol harimau malaya..
timbul lak isu  Ally Iskandar putus tunang... omg..kuat betol dugaan owg bertunang nie kn,
Ya Allah ko jaohkan dari hamba mu nie, myb de hikmah DI sebalik kejadian ni.. 
kite doa kan semoge dowg sume,tabah hadapi dugaan ini...Amin...(sumber DISINI)

tibe2 rindu dekat tunang aku yg jaoh tuh, hehe,tinggal 17 hari lagi, tunang aku balik sini,
hari2 mengire kot..kesian kn, APTB...dlu mase2 mula nk couple tuh laen,
dah 2,3 taun lagi laen,dah nk masuk 5,6 taun lagi2 laen.. dah bertunang tersgt la laen...
aku suke kan nya..malu la nk tulis pe yg kelainan tuh..tetttt!!!!*(semakin bahagia)*..
hik3...kalo msj2 ng dye tuh bole kate kn tersenyum lebar jea..wakakakaka,
dlu lebar jgk.. tapi tak selebar skg..alamk...dah tertulis..malu nyaaaa.....
kalo dlu call jarang2,sekarang nie.. si dia subuh2 lg dah call...
bila tanya nape cl pepg nie..(rindu) omg..malu nya..malu nya..
rase cm mula2 couple je..hahahahah. ok la..doa kn daku bahagia dunia n akhirat k..
zifieee sayang kamu sume..opssssss..terlebih sudah..hahahah

Boleh & di angap tak bole ?

Sahabat Hikmah...
Ada di antara kita yang menganggap hal-hal  di bawah ini adalah dilarang dalam berpuasa, padahal hal tersebut adalah dibolehkan, antara lain :

1.  Memasuki waktu subuh dalam keadaan junub.
Diantara perbuatan Nabi  adalah masuk fajar dalam keadaan junub karena jima’ dengan isterinya, beliau mandi setelah fajar kemudian shalat. Dari Aisyah dan Ummu Salamah -Radhiyallahu ‘anhuma- : “Sesungguhnya Nabi  memasuki waktu subuh dalam keadaan junub karena jima’ dengan isterinya, kemudian ia mandi dan berpuasa”. [HR. Bukhari 4/123, Muslim 1109].

2.  Bersiwak/Menggosok gigi.
Rasulullah  bersabda: “Seandainya tidak memberatkan umatku, niscaya aku suruh mereka untuk bersiwak  setiap kali wudlu”. [HR. Bukhari 2/311, Muslim 252].

3.   Berkumur dan Istinsyaq (memasukkan air ke hidung).
Karena beliau  berkumur dan ber-istinsyaq (memasukkan air ke hidung) dalam keadan puasa, tetapi melarang orang yang berpuasa berlebihan ketika ber-istinsyaq.
Rasulullah  bersabda : “… Bersungguh-sungguhlah dalam beristinsyaq kecuali dalam keadaan puasa”. (HR. Tirmidzi 3/146).

4.  Bercengkrama dan mencium isteri.
Aisyah -Radhiyallahu ‘anha- berkata: “Adalah Rasulullah  pernah mencium dalam keadaan berpuasa dan bercengkrama dalam keadaan puasa, akan tetapi beliau adalah orang yang paling bisa menahan diri” [HR. Bukhari 4/131, Muslim 1106].

Namun hal ini dimakruhkan bagi pasangan suami istri yang berusia muda dan tidak mengapa bagi pasangan suami istri yang telah tua. Sebagaimana hadits dari ‘Abdullah bin ‘Amr bin al-‘Ash Radhiyallahu Anhu, dia bercerita : “Kami pernah bersama Nabi Shalallahu 'Alaihi Wasallam, tiba-tiba ada seorang pemuda mendatangi beliau seraya berucap : ‘Wahai Rasulullah ! , bolehkan aku mencium (istriku) sedang aku dalam keadaan berpuasa? Beliau (Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wasallam) menjawab : Tidak .!’ Kemudian ada orang tua seraya bertanya : ‘Apakah aku boleh mencium (istriku) sedang aku dalam keadaan berpuasa ?’ Beliau menjawab : ‘Boleh.!!’(selanjutnya) ‘Abdullah bercerita, “lalu sebagian kami saling berpandangan". Kemudian Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wasallam bersabda : “Sesungguhnya orang yang sudah tua itu bisa menahan nafsunya.” Hadits ini diriwayatkanoleh imam Ahmad melalui jalan Ibnu Luhai’ah dari Yazid bin Abi Habib, dari Qaishar at-Tujaibi darinya. Dan ketahuilah, berdasarkan keterangan yang ada,Sanad hadits ini adalah Dhoif, dikarenakan kedhoifan Ibnu Luhai’ah. Tetapi hadits ini mempunyai syahid atau penguat, yang diriwayatkan oleh at-Thabrani sehingga hadits ini menjadi Hasan. Demikian penjelasan yang kami kuitip darishifatu Shaumin Nabi fii Ramadhaan karya Syaikh Abu Usamah salim bin ‘Ied al Hilalai dan Syaikh ‘Ali Hasan ‘Ali Abdul hamid al-halabi.

5.  Mengeluarkan darah, transfusi darah  dan suntikan yang tidak mengandung makanan.
Selama kondisi kita baik-baik saja, dan tak membawa mudhorot bagi diri kita, setelah kita donor darah, maka diperbolehkan donor darah saat berpuasa. Selain itu jika kita disuntik namun suntikan yang tidak dimaksudkan sebagai makanan.maka hal ini juga diperbolehkan bagi orang yang berpuasa.

6.  Berbekam.
Bekam atau hijamah adalah teknik pengobatan dengan jalan membuang darah kotor (racun yang berbahaya) dari dalam tubuh melalui permukaan kulit. Perkataan Al Hijamah berasal dari istilah bahasa arab : Hijama (حجامة) yang berarti pelepasan darah kotor. Sedangkan dalam bahasa Inggris disebut dengan cupping, dan dalam bahasa melayu dikenal dengan istilah Bekam. Di Indonesia dikenal pula dengan istilah kop atau cantuk.

Dahulu berbekam merupakan salah satu pembatal puasa, namun kemudian dihapus dan telah ada hadits shahih dari Nabi, bahwa beliau berbekam ketika puasa. Hal ini berdasarkan riwayat dari Ibnu Abbasd :“Sesungguhnya Nabi  berbekam, padahal beliau sedang berpuasa” [HR. Bukhari 4/155].

7.  Mencicipi makanan.
Hal ini dibatasi, yaitu selama tidak sampai di tenggorokan berdasarkan riwayat dari Ibnu Abbas  : “Tidak mengapa mencicipi sayur atau sesuatu yang lain dalam keadaan puasa, selama tidak sampai ke tenggorokan” [HR. Bukhari secara mu'allaq 4/154]

8.  Bercelak, memakai tetes mata dan lainnya yang masuk ke mata.

Semua hal tersebut tidaklah membatalkan puasa, baik barang tersebut terasa oleh kita maupun tidak. DanUntuk lebih jelasnya, dapat merujuk kepada kitab Zaadul Ma’aad karya al-Alamah Ibnu Qayyim al-Jauziyah (semoga Allah merahmatinya).

9.  Mengguyurkan air ke atas kepala dan mandi.
Imam Bukhari menyatakan dalam kitab Shahihnya “Bab : Mandinya orang yang puasa”, Umar  membasahi pakaiannya (dengan air untuk mendinginkan badannya karena haus ketika puasa) kemudian beliau memakainya ketika dalam keadaan puasa. As-Sya’bi masuk kamar mandi dalam keadaan puasa. Al-Hasan berkata : “Tidak mengapa berkumur-kumur dan memakai air dingin dalam keadaan puasa”.
Rasulullah  mengguyurkan air ke kepalanya dalam keadaan puasa karena haus atau kepanasan. [HR. Abu Daud 2365, Ahmad 5/376 sanadnya shahih].

Salam Ramadhan dan selamat beribadah..

note: sharing is caring.. :) tq pada yg fwd...

04 August 2011

Pe Cer erk?

bende2 kecik bole jadi besar kalo manusia tak reti nak jage aty owg laen....puihhhh...
agak menyirap btol a ng minah nie..suke2 dye je nak bg bbp aku kat owg laen.. 
ko igt sume owg suke ke care macam tuh...pe masalah bf ko nie.. 
sibuk sgt2 nak add aku np?aku tak kisah lagi kalo bf ko nk add fb aku..
aku agk geram bila dekat bbm aku pn nk add?sibuk nak PANTAU aku  tuh np? 
ko igt  ko fren ng aku..bf ko bole jd fren aku..tak dapat la jep...(aku mmg tak spoting)
so what?ee tak suke la kalo owg tak knl add2 aku nie...opss lupe... 
geng2 tingkap mmg cm gitu prinsip nya...yuks....so jage a bf sendri jgn nk sibuk
pantau2 owg..im really jijik bila sibuk nk tawu hal owg laen...


p/s: Plz dont disturbing our luv relationship okeh!Please respect us !

01 August 2011

aku baru tawu

Lame ✗ usha gosip tempatan.. omg aku baru tawu yang apek(khairul fahmi) & Elia
dah putus tunang...rase nya 2bulan lepas kot dowg tunang..omg mintak jaoh la dari aku,
aku sayang tunang aku...‎​​"̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ Tp yg aku ✗ phm tuh, kate elia nie knl sgt apek,
sedangkn bestfren apek sendiri dari zaman kecik2 pn ✗ knl,Bole lak nk jadi kn
isu apek de owg ketiga,bagi aku kalo apek tuh ramaai kawan pompuan tuh biase,
Coz apek Owg terkenal kott,lagi pn laki mn suke pompuan Gedik2, sket2 cte pasal apek kat blog,
g sane sini update, kadang2 tulis pasal apek men publish je pkr la sket aty n perasaan owg laen,
hal private n confidential dah jadi info umum..(aku lak yg emosi nie knp)
tah la kalo aku jd elia aku ✗ bangge kot dah 2taun knl coz bnyk bnde lagi ✗ tawu,
aku tengok pemain bola laen kawen ke tunang ✗ de pn kecoh cmni..
ya ampun dah2 nk stop.. gosip saje aku nie.. yang penting kajian tempatan ...
jgn mudah percaya..jgn cpt sentap.. banyak kn berdoa.. ‎​​"̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.
from : google

P/s: ✗ saba nk g bazar ramadhan



Sent by Celcom BlackBerry® Smartphone

29 July 2011

Doa pagi..Baca & Aminkn

Assalamualaikum, n samat pagi sume, Sebelum memulakan sebarang
kegiatan pada setiap hari ini mari la kite memohon doa dan minta pada nya,,,

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,  
Kami sambut kedatangan hari ini dengan kesyukuran kepada Mu. Sempurnakan nikmatMu untuk kami pada hari ini dan kekalkanlah nikmat yang telah engkau kurniakan kepada kami selama ini dan kurniakan kelazatan untuk kami dalam mengecap akan segala nikmat yang dikurniakan kepada kami.

Ya Allah Ya Tuhan Kami,  
Kami memohon kepada Mu akan nikmat secukup-cukupnya, memohon kesihatan semulia-mulianya, memohon rezeki semewah-mewahnya, memohon umur setua-tuanya, memohon rahmat dan nikmat sebanyak-banyaknya, memohon anugerah sebaik-baiknya,
memohon sifat lemah lembut yang sehalus-halus Hikmahnya, memohon amal yang sebenar-benar faedahnya.

Aminnn…
 

28 July 2011

sane sini bola

 
Omg.. kenape neves semacam nie... 
tak saba nk tengok bola mlm nie... 
tak saba..tak saba..tak sabaa,
kompom petang nie bukit jalil jem gila babeng punye,
semoge harimau melaya berjaya, Cayok2...
yang penting penyokong bola nie, 
kalah menang kene a cool,
jgn a ko g rosak kan hanta bende awam plak..
tak bagus tok negara kite okey,,bakar kerusi bagai.. baling mercun sana sini,
kawal sket kesangapan itu...tak lama lagi nak raye dahhh...
............(peace yaw)..............

26 July 2011

ku mengharapakn Ramadhan kali ini


lagi beberape hari lagi semua umat islam akan berpuasa... suke sgt.. ni la saat2 yang aku tunggu n rindu kn...Alhamdulilah aku masih bernyawa, masih sihat, aku bermohon agar semua urusan aku di bulan ramadhan kali nie di permudahkan...insyallah.... Amin...

pada mereka2 yang sibuk cari kesilapan owang laen.bek la kite perbetulkan diri sendiri..ingat siket kubur laen2.. jangan mencari kesilapan owg laen smp ke lubang cacing kesilapan sendiri tidak nampak...bia Allah saja menghukum baek buruk mereka kite tidak berhak.. kadang2 baek kite jadi manusia bersederhana dari jadi manusia berpure tutup sane sini..tapi perangai nauzubillah....opsss!!!!

aku ingin memohon maaf jika de salah n silap... semoge ramadhan kali ini penuh bermakna buat kalian semua, semoge perkara baek yang di lakukan di berkati oleh Allah S.W.T

p/s:raihan
Ku mengharapkan Ramadhan,Kali ini penuh makna,Agar dapat kulalui,Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah,Setahun sudah pun berlalu,Masa yang pantas berlalu,Hingga tak terasa ku berada,Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan,Sebagaimana yang diperintahNya,Moga dapat ku lenturkan,Nafsu yang selalu membelenggu diri,Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja,Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar,Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan,Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...Ku tempuh jua






FrOm

22 July 2011

oh abg banduan

Seorang banduan baru saja berjaya melarikan diri dari penjara setelah dipenjarakan selama 20 tahun. Dalam perjalanannya, dia terjumpa sebuah rumah dan memecah masuk kedalamnya untuk mencari duit. Tetapi yang ditemukan hanyalah sepasang pengantin baru yang sedang tidur di atas katil mereka.

Banduan itu mengarahkan pengantin lelaki turun dari katil dan mengikatnya dikerusi. Kemudian sambil mengikat pengantin perempuan dikatil, banduan itu mencium lehernya, dan terus bergegas ke bilik mandi.

Sementara banduan berada di bilik mandi, pengantin lelaki berbisik kepada isterinya: “Isteriku, dia adalah banduan yang melarikan diri dari penjara. Lihat saja baju yang dipakainya, dia mungkin sudah lama dipenjara dan tentu sudah lama tidak menyentuh wanita. Dari cara aku lihat dia mencium lehermu, dia ingin melakukan hubungan seks denganmu, jangan menolak, jangan mengeluh, lakukan sesuai dengan keinginannya,berikan kepuasan.
Orang ini merbahaya, jika marah, dia pasti membunuh kita. Jadi bertahanlah sayang.. Abang cintakan ayang..” Sambil tersenyum, pengantin perempuan membalas, “Dia bukannya mencium leherku.
Tapi dia berbisik ke telingaku. Dia cakap, dia ni homo dan katanyanya abang seksi sekali dan dia bertanya dimana saya simpan bodylotion? Saya jawab di bilik mandi. Saya rasa dia ingin melakukan hubungan seks dengan abang, jangan menolak, jangan mengeluh, lakukan sesuai dengan keinginannya, berikan kepuasan.
Bertahanlah sayang. Ayang cintakan abang juga,‎​​"̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

FrOm

u in my mind

you are the love my life

i miss you


hehehehehehe 
you in my heart

you are special 

 i love u









FrOm

link kengkawan

>

HB

 
GADiS iNi. Design by Exotic Mommie. Provided By Free Blogger Templates | Freethemes4all.com
Free Website templatesfreethemes4all.comLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesFree Soccer VideosFree Wordpress ThemesFree Web Templates