Followers

29 June 2010

~TergUgeL - GuGeL


hai..lme rase nye xbkk blog sendri asyk bc blog owg je..erm boring nyeee ble nk hjg2 bln niee, mula aku tergugel sane snie..mula la aku nk cr job len..hehehhe..pastu perabes kn crdit  cl tny job pastu time nk pg intibiu mls..2 jea keje aku ble da boring...bak kate my dad" mcm xde penderian je" hehe. arh boring xtawu nk wtpe da..nk mengarang pn da mlsss..so gugel je pape yg ptt..k la nk lapang kn minda nk update otak ng info2 yg br...chowwwww

16 June 2010

The House of Phat Diva Mama Sanggul Arab. Is it HARAM

hehe nasib baik belum terasa nak pakai sanggul tinggi ni............
ada hadis rupanya psl sanggul tinggi tu...patut dah jd trend akhir zaman..
It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.
 

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them.  Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

14 June 2010

~ YUN NAM ~

di sini mule nyeee

SABTU 4.00PM: i pegi YUNNAM HAIR CARE, the mines.. i pg sne sbb dpt wt
rawatan rambut free, mule2 i cm wasau jgk time nk daftar tkt2 kene bayar, COZ kate free tp kene bayar, ..hehe..so i bg ic n tgu 
lam 5 mnt, n dye akn tny u mcm2 la..so tgu lg 5 mnt coz time i pegi tuh ramai jgk la owg..so dye pgl i msk lam bilik dye scan rambut i, tgk dr lua cm xde pape ok2 je,tp ble da scan ya allah bia tol cmnie 
rupe nye..xde a sgt2 truk rmbut i nie. tp cm gerun jgk la tgk..pastu dye cuci, urut stim n cm2 la kat rmbut i, mmg i ase best nyeeee..nmpk gile berbeza b4 n after buat, actualy problm rmbut i nie normal, 
gugur biase2 je 10helai ke bwh, but i sj gatal nk pg n dsbb kn nk rawatan free so i pg la, siyess i 
xtipu mmg best gilee...mmg dowg spoting gle...b4 u all nk pg make sure, kowg free time tuh..rawatan tuh tersgt la lme, 3jam lbh.mcm wt rebonding je...arh smp skg i trgt2 YUNNAM yg service yg sgt2 tiptop...total untuk rambut i yg xtruk sgt nie tempoh untuk 3 bln RAWATAN  adalah
RM 5028.00,u all bygkn.kalo owg berduet mmg ok la..owg cm i  yg x berduet nie...gile terkejot..tp i still snyum,, lam aty masyallah, taubat xnk pg lg..btol2 de income kaw2 br i g sane..hahahaha...kalo nk ikut kn total i wt rawatan free tuh adalah RM 850.00 , tp samat free, Kalo time i da siap buat, dye kate kene bayar RM 850.00 mmg i bakar la kdai tuh,,hehe..n i dpt free gift, syampoo n conditioner..


nie la yg i dpt...hehehe

nmpk x muke i ske gile...mcm2  information yg i dpt, igt muke, bdn je ke de scrub rmbut pn de taw...so pas nie nk kene bli scrub rmbut nk jge rmbut i btol2.. i syg rmbut i..xsggup i nk tgk rmbut i ggur wlau pn sehelaii,
heheehe, k la kalo u all nk try check up problm rmbut u all, pegi la YUNNAM...time i pg tuh rambut i plg lebat, yg len sume nye gondolll xde rmbut..hehehe..
problum rmbut i ble di soal selidik hanye DANDRUFF akibat rambut gugur dr dandruff yg xnmpk dr mate kasar,kene scan br bly tahu...so btter g saloon  cuci, coz kalo wt sndri mmg xhilang punyee..hehehe..!

~cHaR kuEyTeoW~

AHAD arituh aku g pasar ng mak n ank buah aku sharul, die sebuk nk suh aku msk char kuey teow,
so dgn baek hati  nye aku  bli la bhan2 nk msk,  smp2 je umh siap kn bahan2 .. di sbb dye nk sgt rase mskkn aku, so aku msk tnp ragu2 hehehe,..b4 nie aku penah wt tp xmjadi ...but kali wow mjadi jugak akhir nye...
ucapan yg di beri kn oleh : 

                                                 upikkk  :  mak dak sedap laaa
                                                sharul    :  ermmm pndaiii,
                                                amet       :  eca msk lg aku nk,
                                                mak        :  lme sgt ko msk tgk mee sedikit hancur,

hehe, kire ok la, de gak owg puji mskkan aku!!..aku da mencube anda bile lg..hehehe, pas nie bnyk lg mskkn yg aku nk wt...lbh2 lg kuehhh, aku ske wt kuehh..!yihaaaa,

11 June 2010

~RaBu~

haii2,selamat singgah sume..erm RABU, de pe ng ari rabu,,nie aku nk 

habak,ari rabu arituh ku pegi hospital serdang, bersama kekasih awal dan 

akhir aku tuh, terima kasih lah sebab sudi teman aku g sepital, igt sng ke nk ajk 

 dye, bgn pe pg teman aku g sane sni,dala ssh gle nk mnx tolong dye,ermmmm

 hehe, cmne a aku bly terjebat ke sepital, time aku stdy dlu,

2taun lps aku slu gak a kuar masuk klinik gov yg RM 1, kat socty plaza tuh, 

kalo korang tgk tebal  kad aku, akibat aku de gasrik, slu mkn xon 

time,that y aku slu kne skit perot, da lme jgk la aku  xpg klinik Rm1 tuh seb 

da keje kn so da de duet lbh, kalo skt ke pe aku trus g klnk private, erm de 1 ari 

tuh aku skt perot yg teramat smp nk jln xley, so mak aku bwk aku g klnk kat 

serdg, dye check kencing n cm2 lg la, dye kate ok, xde problm, so dye kate xpe 

ambk ubt mkn,,pastu dye kate skit lg dtg, coz pasnie dtg kene msk tiub mak aii, 

gle gerun nk msk tiub ikut ne..aku da takut..,pastu aku skit perot lg..aku xckp 

ng mak aku2 diam je..hehe, coz aku xnk pg klinik tuh lg, erm da btol2 xtahan 

aku g knlik kat area umh aku,dye check bnde yg same, n then dye bg 1 surat,
 
suh g HOSPITAL SERDANG, aku pn ambk je..

aku tgk lam srt tuh sepatah haram aku xphm pe dye tulis,

aku  bg my boifren bc, dye pn xphm..aduyaiiii xpe pg jea...ble aku smp2 je 

hospital aku tny kat kaunter, dye kate pegi bilik 4, muke cm slmber je, igt cm 

klinik pesakit biase la,,last2 kat WAD PEMBEDAHAN AM,

"abg betol ke bilik nie, tkt la jum a kite blk, pastu c die marah2 kat aku,


aku msk dgn muke tenang, lam aty, cilako nye doktor asl la bg wad 

pembedahan, tah ape2 tah dye tulis lam surat tuh, erm jmp doktor tuh,mcm2 a 

dye tny,dye WARNING aku kalo skt lg pas nie trus pg 

WAD  KECEMASAN..ayoyo..

td doctor tuh cl aku 08.07.2010(10am) sila dtg tuk 

check up...arhhhhhhhhhhh tidakkkkkkkk,

08 June 2010

~FAX~



mood aku sgt2 baek je...ske sgt2 ble ari2 aty bnyk senang...hehe, dlm mood baek 

tuh, de terselit sikit mood geram tahap A, " DIA kate da keje lam industri office 

da 25tahun...wow, ok la tuh..xkawen lg..abes sek terus keje, mcm comp dye pnh 

keje. so aku pn senyum jea....aku pn br je keje pengalaman pn xbnyk de a lam 

3tahun,umur aku pn bp..TAPI, yang wt aku geram sgt2,pesaii DIA kate 

pengalaman keje da 25tahun xkn tawu gne mesin FAX kot..xkn hari2 tny aku 

cmne nk gne mesin fax..aduyaiii bikin wa pns je..ah mampuihhh xlyn..mls nk 

ambk port asyk2 tny cmne nk gne...nk je aku kate cmnie kat DIA "eh u gurlssss kate 

da keje 25tahun xkn hari2 nk tny gne mesin fax cmne,cit fuck la u..podahhhhh"!! uh xsmp aty nk 

kate cm2,ikut kn aty nk je carot2, tp den xske a..erm sbb kn perangai DIA, i 

hampir2 nk benti keje atas nasihat owg tersyg, i xjadi nk benti..i senior, dye 

junior coz i msk keje dlu br DIA, lntk p a DIA, igt wa heran ke, u kate da de 

pengalaman keje 25 tahun, gune fax pn xreti citt podah la minacii! pasni u 

tawu a nasib u,i nk ajar u cukup2...

oH GaBai

Planing hendak ke Broga Hill sudah d rancang awl2..ase nye 1 month awl kot..tp kite hanye mampu merancang DIA yg menentu kn..kalo di pakse jgk pg..mungkin sesuatu yg buruk akan berlaku..erm mlm jmt alag msj ckp xjd pg broga 2kr planing mandi mende..ok je..kol 10am cm2 gerak smp sane masyallah.. xtawu kol bp terlagak sudah...hehe,
br smpaii mst posing2 dlu
syok nmpkk!

SAMPAII jugak akhir nyee..haha...aku ase cm excited skit la coz xpnh pg, n xdpt byg kn, tm4 tuh cmne,
so ble je smp ase wow, cm best je..tgk owg bpk la ramai gile...bg aku ok la..nk d banding kn ng congkak..gabai lg best laaa...gue sampai semput2 taw xlarat nk nek tangge...arhhh cmne la de seowg asoh tuh nek..muke rilek je siap smoking lg,wakakaka, papn asoh tuh ok n bnyk sgt intibiu kteowg..hehe

tgk muke masing2 berkilat jee,poloh2 ye akak
cipong ok ke tuh..!

pasnie bly la pegi lg..kalo nk pegi make sure pegi pagi2 okey..kalo pegi da ptg2 harapan a nk dpt port...hehe, mmg ramai n sesak la...mcm2 ragam de time tuh...aduyaaiiiiiiiiiiiiiiiii..pape pn guee enjoy yg teramat sangattttttt...
terima kasih bnyk2 kepada mereka2 yg sudi membawa saye...pasnie jgn lupee bawa sy lg...sy suke kan nye....yiehahahahahah,

selamat tingal gabaii, muke puassss yer!

link kengkawan

>

HB

 
GADiS iNi. Design by Exotic Mommie. Provided By Free Blogger Templates | Freethemes4all.com
Free Website templatesfreethemes4all.comLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesFree Soccer VideosFree Wordpress ThemesFree Web Templates