Followers

28 February 2011

tercium

 ari jummat lepas 25.02.2011/6.00pm
balik keje singgah pasar malam,
dekat serdang,,

da sttle membeli belah dekat pasar,
aku pn dengan jalan lengang lenggok,
ala2 sopan.. menuju ke park kerete,
uhhh jantung laju dundap²
bila tengok kerete lain ciom bonet swift aku tuh...

terus berlari aku,JanTan tak guna,
bole dye tak nak keluar, n kate sedikit jee.
acik ko sikit..walaupun kerete ku tak kemek,
tapi calar taw.. kalo nk cat mau 200,

myb aku pompuan dye pn merayu n terus kate tak de duet
nak bayar n siap kate bole polish la awak...
lagi pun tuh cat kete saya meletak kat awak nye...
awak tengok kate saya..kemek teruk depan,
lagi pun ni kete abang saya...
tolong la paham..  eh2... aku tak nak paham,
yang aku nak ganti tuh jeee
oo tak nak ganti erk..ok2..

hampir 30mnt.. cerite punye cerita,
aku tetap nak ganti..aku tak kire, time tuh,
ramai owg nampak.. sume owg suh dye ganti,
kalo tak nak ganti wt repot.. caya la pakcik2 backup aku,

tuh la laen kali jgn gunakan telepon,
semase memandu, kan da terciom,last2 dye bayar rm200 dekat haku, 
 WNQ 71XX jage² ey,,menredah jee...

FrOm

27 February 2011

sweet 24


27.02.2011 
Genap la umo ayie 24tahun..
selamat hari lahir awak..
sy doakan semoge awk pjg umur,
murah rezeki,
sihat selalu,
semoge cepat ketemu jodoh,
bahagia dunia akhirat,
 n menjadi insan berguna..amin..

sori sgt2 tak dpt smbut same2 this year,
coz kite da berjaohan da tak mcm dulu2kan..
dulu laen skg laen, 
sy harap awak bhgia dekat sane,
kalo pjg umur kite ketemu k..bye2
FrOm

25 February 2011

DANGEROUS IMPORTED FOODS

The whole world is scared of China made 'black hearted goods'.  
Can you differentiate which one is made in the
USA , Philippines , Taiwan or China
For your Information ... 
the first 3 digits of the barcode is the 
country code wherein the product was made.
Sample: all barcodes that start with
690.691.692 until 695 are all

MADE IN CHINA. 471 is Made in Taiwan

This is our human right to know, but the government and 
related department never educate the public, 
therefore we have to RESCUE ourselves. Nowadays,
Chinese businessmen know that consumers do 
not prefer products 'made in china', 
so they don't show from which country it is made.
However, you may now refer to the barcode,
remember if the first 3 digits is 690 to 695, 
then it is Made in China .
00 ~ 13 USA & CANADA
30 ~ 37 FRANCE
40 ~ 44 GERMANY
49 ~ JAPAN
50 ~ UK
57 ~ Denmark
64 ~ Finland
76 ~ Switzerland and Lienchtenstein
628 ~ Saudi-Arabien
629 ~ United Arab Emirates
740 ~ 745 - Central America
All 480 Codes are Made in the Philippines.
Now read on below for specifics on goods from China to protect yourself, 
your family, and your friends – as I am trying to do.  
  

This is sickening but it is an alert to read labels and always buy fresh when you can.

 DO NOT BUY FOOD PROCESSED IN CHINA ,
HONG KONG , VIETNAM AND THAILAND 
!!! no food inspection!! !

 Have a taste for chicken tenders? READ THIS
 WATCH WHAT YOU BUY. ESPECIALLY
HIGHLINER FISH PRODUCTS; 
all come from China , even though the box says
' product of Canada', it is from China and 
'processed' in Canada, that is, the coating is 
added and packaged in Canada only! 
The fish are raised in pens using chemicals that are
banned here in Canada as cancer causing but legal in China
This was exposed on CBC TV's Marketplace .
This one will make you think before buying anything from China .

BUY YOUR FOOD AT WAL-MART?

Well, are you enjoying seeing Chinese food popping up in
your supermarket left and right? Have you noticed you can't
buy a single package of fish that isn't made in China (or Vietnam )? 
Do you think your food from China is processed in
a sanitary manner, and thus safe to eat? 
Take a look at this!!

REMEMBER WAL-MART is one of the 
LARGEST BUYERS OF CHINESE PRODUCTS.

 THINK ABOUT IT.  
These undercover enclosed pictures speak a thousand words. 
 Avoid buying all processed food packaged in China 
Anything goes! We just don't know what else is in those packages. 
Unlike in the U.S. And CANADA ,  
China does not have laws regulating food processing.  Basically, do not buy any processed food from China
also Hong Kong , too. MANY companies are using 
a Hong Kong address to avoid this type of image reputation.

 Early dawn, starts the day by riding around to collect dead chickens

Asking around for dead chickens.
Total of 5 riders are hired by the boss to 
ride to farms to buy dead chickens. 


Storage for the dead chickens in the court yard.
Carcasses are thrown everywhere.

And on the floor....
 Four employees start de-feathering the dead fowl 
after soaking in boiling water from a rusty wok.
Workers rushing to get the chickens de-feathered.
 
A discarded bath tub being used to soak 
the bare skin dead chickens....  
The contaminated water would have
accelerated the decomposition process.

Wearing slippers walking among the 
chickens before the coloring processing.

After the color dye, its creepy to find that 
they are quite tenderized.
And now presenting the mouth
watering Charcoal Roasted Chicken!

 p/s :
Do NOT buy food originating in China (or Vietnam or Thailand)! 
Take the time to read the labels and look for country of origin! 
STOP BUYING ANYTHING FROM CHINA . PERIOD!
FrOm

24 February 2011

baby tengah free nie

 haha...terase tengah free betol harinie,
sume tak masuk opis..keje plak tak de mmg best..
owg pn tak call.. elok sgt la  tuh kn..

terase aman la hari nie...
tidak asyik kene wt lakonan free je,,
asyik kene layan perasaan pure² bz..
isshhh betol² tak suke bile kene wt cm 2...

yehh..now aku nak jadi boss...
nk goyang2 kan pape yg patut..
sape nak join...angkat tangan...yeh..
dada :) :)


FrOm

23 February 2011

Bourgenvila

 uh, tgh sedap layan lagu Bourgenvila Spring,
dekat eraFM nie

aku mmg suke lagu tuh,, kadang² kalo tengah,
teringat lak kat  Boifren..
 dengar lak lagu cintan² nie,
peh mantap..kasih syg bertambah tuh..hehehe


tapi sayang.. ameng²
mls nk cite..sume dah tawu kan?
 tak pe a..semoge dye bahagia tuh je aku nak kate..

FrOm

rindu burung

Rindu Burung...
burung sape aku rindu nie..
aiseyyy,
heheheehe,

actualy aku da lame nak bele burung,
tak cy tny boifren aku, haha..
dye suke tny wtpe nak bele burung,
tah a..aku mmg nak bele burung tp tak de motif..
saje suke2 nak bele..

aku ckp kat mak!..nak bele burung..
mak tny burung pe u nak bele,
tah a..aku pun tak tawu.. 
burung pe aku nak sebenarnye..

aku g kedai burung..
aku tengok burung2 kedai tuh sume gelap,
sume hitam je.
lame2 aku tengok sakit mate lak..
toke kedai tny,
u nakcari pe.. 
aku ckp nak burung yg cantik2 ..
tp burung pe.. sume cntik loii...,
tah la sume burung2 kedai dye aku tak suke..

arh da lme aku cari burung,,
tapi sume tak menarik..sume aku tak minat..
susah² sgt..kang aku cari burung punai kang..
hehehe..tipu je..ngeh3..
FrOm

22 February 2011

Orang Zaman Sekarang

aku mls nk cite owg zaman skg,
pantang aku letak profile pic baby,
mesti nak tny macam2..
mesti nak pkr bkn2..
 kot ye pun nk bergurau tak kan,
tiap2 kali aku tukar profile picture kot.
.
mesti nak ckp,
olick bile ko bersalin, olick bila ko de anak,
olick bila ko kawen, tuh anak sape,  
peh kawen tak ajak,tawu2 de anak..

hello
pe punye soklan n cm lahanat kowg tny nie,
perlu ke aku bagi tawu setiap hari, 
ITUank buah aku..bukan ank aku..
perlu ke..??? kalo skali 2 tak pe,

asal bila aku tukar mesti nak tny, 
mesti punye aku BERANI 
kerat,potong,cincang, JARI TAW. ..
alahai pape tah perangai kowg nie..
bila aku ckp tuh anak aku..
suke kowg..? nak bergosip,
nak tambah dose kering kowg suke.. 
tak putus2 tny bapak dye sp??

cm tuh pn nk jd isu kering kn..
tak kuase nak layan da..menyirap!!

FrOm

Al - Fatihah

 ermm.. Al-Fatihah wt kawan aku **mohd fadzreen**
telah pergi selama²nye meninggal kan kite sumenye,
arwah kene sakit Leukemia..

uh sedih aku.. sedih sgt n terkejot jgk bila tawu dye da tak de,
ptt la pic2 dye bnyk  pakai,snow cap..
dye pn tak story yg dye de sakit tuh...

time kecik2 kteowg mngaji same2, maen bersame2,
gado jgn ckp la..hari2 tuh..asal nk g n balik mgaji mst nk bergadoh,
g sekolah pun bersame2..uh..kenangan sume tuh..
tak pe a..semoge dye aman di sana, mari la kita sedekahkan,
Al-Fatihah wat kawan aku nie..
FrOm

18 February 2011

Cup cake

 Cup Cake yang sedap...  nie aku beli tok anak buah aku,
shafik.. aku saje beli tok dye.. 
lagi pun tak mahal, saiz dye pun oke,
tak kecik sgt.. sedap pulak tuh,

mber sekolah aku yg jual, sekarang dye wt offer until
feb 2011, so sp2 nk oder bole je..
6pcs RM10.00, dye area impian ehsan,
cm aku mlas nk ambik dekat umh dye,
aku suh je delivery rm10.00 ke equine park..hehe

FrOm

17 February 2011

JPJ Cheras Maluri

 semalam aku keje half day je..
coz aku g renewal Lesen P aku,
 selame aku dalam lesen memandu percubaan malaysia,
aku bawak kete tak penah tampal P,
coz aku mmg tak de kete cmne aku nak tampal kn,
aku bwk kete owg je..kehuluh hilir..hahaah
belum penah kene tahan lagi oke..bwk confident cm Lesen Full.

semalam da full lesen aku..
seronok bangat, asal nampak abang polis aku cuak beb,
takut tak pasal2 aku kene saman gare2 tak tampal P,
bila nampak abang polis je.wow senyum bukan men lagi aku..haha

semalm no aku 589 beb..aku tengok skrin,
baru 480, wow peh ramai nye owg..
de yg sedap di buai mimpi sang pari2 lagi,
aku pn duduk a..sumpah ngtok..
aku tggu 30mnt je..tak lame pn,
tapi aku puas hati sgt g JPJ Maluri Cheras,
coz dowg wt keje cpt, mesra alam lagi tuh..
best..tak penat aku menuggu...

tapi owg tuh siap tegur aku..
senyum bukan men lagi pic lesen,
haha..sp yg penah tgk ic aku n lesen aku,
tawu a..bertape ceria nye muke aku..hehe.

FrOm

16 February 2011

serabut

erm tah a...da beberape hari tak de mood..sori sgt2 dekat kawan2 yg cl/msj aku..
sori sgt2..aku mmg tak de mood..aku just rep msj n pick phon owg2 tertentu je..
kawan2 langsung aku tak jawab..sampai owg cl aku gne private num,
tah a..sori aku dgr suare ko aku terus letak telepon,.
aku tak de mood..aku tengah serabut la..
Ya Allah tolong haku..aku teramat sedih..
tak perlu kata apa² senyum ..bia Allah saje yg tawu aku di kala nie..
noktah bye..bye..


FrOm

12 February 2011

sabtu

sekejap je da hari sabtu kan..setiap hari sabtu n ahah 
opis aku mmg tak keje..so ok la ley rest2 kan,
hari2 wekend aku cm biase a.. pagi2
bangun da pergi pasar borong selangor.
tapi arinie aku g JJ dlu, br g pasar,
nak bayar bil telepon yg 2bln aku tak bayar,
tapi hampir2 nak kene cut da nie.. tapi tak cut lagi,
last2 hampeh je..sistem down..cirit..!!!

 erm tibe2 aku teringin nak makan,
siput sedut masak lemak, 
no..no.no.no cili api..tak suke!
aku suh mama yayg aku masak kan,
aku mmg tak reti masak lemak,
hope bakal my darling,
tak makan masakan lemak2 nie..
siyess fail..hehe,  

k la aku nak g basuh baju2 aku yg 1 week aku longgokkan,
hehehehe.. bye2 see u..

google
menu lunch :)

FrOm

11 February 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? 

apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:
"Salam (selamat tinggal)"
 Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk).

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau 
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan
untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). 
Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz
“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda 
dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” 
Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, 
tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, 
walaupun sekadar gurauan!Selain itu,
janganlah kita menggantikan perkataan 
“Assalamualaikum” dengan“A’kum” 
dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, 
maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” 
yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu 
sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email.
Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang 
Yahudi untuk orang-orang bukan
yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 
‘Avde Kokhavim U Mazzalot’
yang bermaksud
‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform 
“A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam”
 kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye”
adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud
“Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” 
bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”
bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” 
sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , 
untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

note hati-> sebarkan


FrOm

KEBAJIKAN YANG TAK BERAKHIR

.....Untuk peringatan sesama kita…..
 zoom yer..
FrOm

Aku Peminat Dia


haha..aku saje nak share artis malaysia yang aku minat sejak aku umur 5tahun lagi..
sampai la aku da 22tahun..
time kecik2 aku mmg suke sgt2 dekat Ziana Zain,
 aku memang suke kesume lagu2 dye..
aku suke care dye..nyayian dye,
dye pun korang gosip.. aku mmg suke dye..
 bila time nak karok aku mmg tak bole nk nyanyi lagu2 dye..
sume lagu2 dye versi tinggi n dasat tok aku karok kan..
aku mmg suke layan lagu2 dye.. time aku umur 5tahun, 
hari2 aku suh abah aku pasang lagu2 dye..
 care dye belakun pun aku minat, semoge ziana zain terus maju jaya.


erra fazira pun aku minat..  aku stat suke tgk dye belakun,
aku suke tgk watak2 dye..belakun ng ziana zain..
aku minat lagu2 dye..
 kadang2 owg ckp kat aku,
pe punye suare n lagu la ko nie suke,
bagi aku suare dye laen.. tah la..susah nak kate..
erra fazira aku minat dye pn time aku kecik2..sama ng ziana zain skli.
sampai aku da besar panjang aku suke.. semoge erra fazira pn berjaya..

FrOm

Just Smile





FrOm

10 February 2011

tengah ??????

skg aku de penyakit tengah malas,
tengah tak de mood, 
tengah pening, 
tengah tensen,
tengah bosan,
tengah kusut, 

tengah tengah tengah
tengah nak melarikan diri,
macam2 tengah aku alamai sekarang nie,


aku sedih.. aku sedih..aku sedih..
aku rase tak nak tegur sape skg nie..
aku nak mendiam kan diri,
aku tak nak org ganggu aku..

 aku tak nak jumpe sape2,

aku tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,

tapi wekend nie aku de banyak owg nk kene jmp,
aku nak cancel kn..  tapi perlu ke aku wt cm 2,

arhh serabut la aku..


aku rase nak nges..


aku rase nak pergi jaoh dari sume owg..



FrOm

08 February 2011

i city

hehe..last week aku pergi ke i city shah bersame pacar ku n fmly nye skli..
b4 this aku da pernah pergi,
tapi tak penah snap pic pun,
 just lalu saje.. kali nie korang layan je a.pic hot dr i yer..
sila kn tgk di bwh...hee




FrOm

link kengkawan

>

HB

 
GADiS iNi. Design by Exotic Mommie. Provided By Free Blogger Templates | Freethemes4all.com
Free Website templatesfreethemes4all.comLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesFree Soccer VideosFree Wordpress ThemesFree Web Templates